Hoewel het niet duidelijk is of ook in Nederland de maagzuurremmers zijn vervuild met de kankerverwekkende stof nitrosamines, zijn ze uit voorzorg van de markt gehaald.
Medicijnen die de maagzuurproductie remmen worden vaak ingezet bij reflux, oftewel de terugstroom van maagzuur in de slokdarm.
Onthou!!!! Soms is brandend maagzuur niet een teken van een teveel aan maagzuur, maar juist
een tekort. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322491.php
Als dit zo is dan kan je baat hebben bij het slikken van betaine HCL. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3946491/
Dit is vaak zo wanneer er al andere gezondheidsklachten zijn!
Mensen die regelmatig zure oprispingen hebben, kunnen een zure smaak hebben in de mond en problemen krijgen met slikken, vergezeld van andere klachten zoals tanderosie, hoesten en ontstekingen. De maagzuurremmers kennen veel bijwerkingen, zoals een verhoogde kans op botbreuken, verminderde opname van vitamine B12, een lagere capaciteit om magnesium op te nemen en een verhoogd risico op infecties.
Ook staan deze medicijnen de natuurlijke werking van lichaamseigen enzymen in de weg. De spijsvertering raakt verstoort, waardoor zelfs vaak de darmflora ongunstig verandert. Door de vermindering van maagzuur kunnen bacteriën zoals Helicobacter pylori vrij spel krijgen en niet alleen maagzweren veroorzaken, maar mogelijk ook het risico op maagkanker verhogen.
Natuurlijke tips tegen brandend maagzuur:
– Verminder stress
– Eet niet te vet
– Melk is niet goed voor elk
– Wees matig met koffie
– Wees voorzichtig met alcohol
– Niet teveel rauwe ui
– Niet eten vlak voor het slapen gaan
– Niet te veel koolhydraten
– Geen koolzuurhoudende dranken
– Niet teveel van citrusvruchtensap
– Voorzichtig met zout
– Voorzichtig met chocolade
– geen muntthee na het eten!!
Naast het vermijden van bepaalde voeding, is het ook bekend dat sommige voedingsmiddelen de problemen kunnen helpen verlichten. Beter is het om vooral te kiezen voor onbewerkte voeding en daarbij de nadruk te leggen op voedsel met wat meer eiwitten. Een praktische en effectieve tip is om het hoofdeinde van het bed iets te verhogen, dat kan met een kussen of door een verhoging onder de poten aan te brengen. Dan voorkom je dat er maagzuur uit de maag terugstroomt de slokdarm in. Daarbij kan het ook slim zijn om niet op je rechterzij te slapen. Omdat de ingang van de slokdarm zich rechts van de maag bevindt, kan er maagzuur uit de maag lekken. Slapen op je linkerzij voorkomt dan brandend maagzuur tijdens de nacht
Mocht je nog vragen hebben neem dan gerust contact op met ons.
Pauline & Gregory
Kostersportclub