Alle eiwitten bestaan uit aminozuren, maar de hoeveelheid en soort van elke aminozuur verschilt per eiwitbron.

Dierlijke eiwitten zijn compleet, plantaardige eiwitten niet. In totaal zijn er zo’n 20 aminozuren die het lichaam gebruikt om eiwitten op te bouwen. Deze aminozuren zijn geclassificeerd als essentieel of niet essentieel. Het lichaam kan niet essentiële aminozuren zelf produceren, maar geen essentiële aminozuren. Deze moeten middels je voeding binnenkomen. Voor een optimale gezondheid heeft je lichaam alle essentiële aminozuren nodig in de juiste hoeveelheden. Dierlijke eiwitbronnen, zoals vlees, vis, gevogelte, eieren en zuivel lijken op het eiwit dat in je lichaam voorkomt. Ze worden gezien als complete eiwitbronnen omdat ze alle essentiële aminozuren bevatten die je lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Plantaardige eiwitbronnen, zoals bonen, linzen en noten zijn echter niet compleet, omdat ze een of meer essentiële aminozuren missen die het lichaam nodig heeft.

Dierlijke voeding bevatten eiwitten van de hoogste kwaliteit. Plantaardige bronnen missen een of meer aminozuren, waardoor het lastiger is om alle aminozuren binnen te krijgen die het lichaam nodig heeft.

Daarin tegen hebben diëten met veel plantaardige eiwitten, ook veel gezondheidsvoordelen. Onderzoeken wijzen uit dat vegetariërs vaak minder lichaamsgewicht hebben, een lager cholesterol en een lagere bloeddruk. Ook hebben ze minder risico op een beroerte, kanker en dood door hartziekte dan niet vegetariërs.

Voor een optimale gezondheid kan een voedingspatroon worden aangeraden met veel plantaardige eiwitten, weinig bewerkt vlees, maar een beetje dierlijke producten zoals vis, gevogelte, eieren, zuivel en gras gevoerd vlees. Omdat plantaardige voeding vaak eiwitten bevat van lagere kwaliteit, moeten vegetariërs en veganisten goed variëren met voeding om er zeker van te zijn dat ze alle benodigde aminozuren binnenkrijgen. Voor mensen die veel vlees eten is het belangrijk om een evenwichtige hoeveelheid van zowel dierlijke als plantaardige voeding te consumeren.

Dit heeft ook een gunstige invloed om verzuring van het lichaam tegen te gaan, maar daar meer over in de volgende blogg 🙂

 

Bron:Healthylife