Geraffineerd voedsel kan ons immuunsysteem ernstig verzwakken, waardoor we kwetsbaarder worden voor infecties. Sterker nog, pieken in de bloedsuikerspiegel kunnen tijdelijk het immuunsysteem verzwakken. Kies daarom voor onbewerkt voedsel, dat rijk is aan vitamine C, vitamine D en zink.

Zink zuigtabletten kunnen de ernst van virale infecties in de keel tegengaan. Het gaat hierbij speciaal om zuigtabletten! Tabletten die je moet doorslikken hebben minder effect en neussprays kunnen zorgen voor permanent verlies van de reukzin. Meer is overigens niet altijd beter, het heeft geen zin om meer dan 100 mg zink per dag te nemen.

Vitamine D is in staat om infecties van de bovenste luchtwegen tegen te gaan. Deze vitamine maken we uit zonlicht, maar in de winter schijnt de zon niet krachtig genoeg en zitten de meeste mensen binnen. De UV-stralen in zonlicht zijn dodelijk voor virussen!! Daardoor kan een virus zich in de zomer minder makkelijk verspreiden.

Vitamine C kan de duur van verkoudheid verkorten. Je moet het dan wel nemen voordat je ziek wordt.  Bovendien werkt het beter bij sporters en ouderen. Dit laatste is vooral interessant bij COVID-19, omdat het vooral ouderen hard raakt.  Preventief raden onderzoekers 100 – 200 mg vitamine C aan om het bloedplasma te verzadigen, maar bij acute infecties moeten we eerder denken aan grammen.

Handige tips

Goed slapen is belangrijk om je immuunsysteem op pijl te houden. Ook is het  belangrijk om regelmatig goed je handen te wassen om verspreiding tegen te gaan.

Was je handen minimaal 20 seconden en ook tussen je vingers en raak tussentijds je mond, neus en ogen zo min mogelijk aan.

Bron: J.Zwaan