Snel afslanken met bruin vet

Bruin vet is een soort vetweefsel dat energie omzet in warmte. Bruin vet kun je zien als een intern kacheltje. Wit vet is het vet dat energie opslaat, het vet wat we terug zien op de weegschaal. Vroeger dachten onderzoekers dat alleen baby’s actief bruin vet hebben. Zowel bruin vet als wit vet beschermen ons tegen weersinvloeden. Bruin vet produceert warmte door vet, suiker en overtollige calorieën te verbranden. Zijn kleur heeft het dan ook te danken aan de zeer hoge dichtheid mitochondriën, de energiecentrales van onze cellen. Dieren in winterslaap en baby’s maken het meeste bruine vet aan, zodat ze in hun meest kwetsbare levensfase beter bestand zijn tegen de onberekenbare invloeden van het weer.  Inmiddels blijkt uit een 2-jarig onderzoek met menselijke stamcellen van de University of Nottingham (UK) dat ook volwassenen actief bruin vet hebben.

Bruin vetweefsel stimuleert afvallen – hoe zit dat?

Omdat het bruine vet calorieën verbrandt, kan het helpen bij afvallen. Onderzoekers zien in de ‘ontdekking’ van bruin vet een nieuwe stap in de strijd tegen obesitas.

Kun je bruin vet aanmaken?

Ja en nee. Slanke mensen hebben over het algemeen veel bruin vet waardoor ze meer energie verbranden dan opslaan. Hierdoor komen ze minder snel aan. Maar uit het nieuwe onderzoek blijkt dat mensen met veel witte vetcellen deze kunnen omzetten in bruine vetcellen door intensief te bewegen.

Kweek je door verandering van leefstijl méér bruin vet?

Bij een positieve verandering in de leefstijl reageren de stamcellen met de vorming van bruin vet. Veranderingen in de voeding, omgeving, en het bewegingspatroon kunnen dus helpen. Kaneel helpt bijvoorbeeld ook bij het verbranden van vet, bovendien heeft een gezond en gematigd voedingspatroon positieve effecten op handhaving van gewicht en totaal vetgehalte. Maar bovenal: de verwarming regelmatig een paar graden lager en meer bewegen in de buitenlucht, ook in de winter. Af en toe lekker koud douchen doet een hoop!!

Door meer te bewegen wordt wit vet omgezet in bruin vet. Met meer bruin vet ga je meer verbranden. Het verschil tussen energie-inname en energieverbruik wordt zo steeds kleiner. We krijgen een snellere stofwisseling en de kans op diabetes wordt ook meteen verminderd. Bewegen heeft dus niet alleen een positief effect op je spieren, maar ook op je vetcellen.